ثبت سفارش
اولین مرحله برای ترخیص کالا از گمرکات کشور، دریافت مجوز ثبت سفارش کالا است. همان گونه که از اسم این مجوز مشخص است، مجوز ثبت سفارش باید قبل از ورود کالا به گمرک و در زمانی که خریدار پیش فاکتور را تائید نکرده است اخذ گردد تا در صورتی که مجوز صادر نشد، وارد کننده دچار زیان نشود.
در صورت صدور این مجوز وارد کننده حق دارد که سفارش خود را به فروشنده نهایی نماید. تمامی واردکنندگان پس از دریافت پروفرما، طبق ماده 8 قانون صادرات و واردات کشور، باید اقدام به دریافت مجوز ورود یا ثبت و سفارش کالا نمایند، متن این ماده عبارت است از : وارد کنندگان کالاهای مختلف اعم از دولتی و غیردولتی جهت اخذ مجوز ورود و ثبت سفارش باید منحصراً به وزارت صنعت، معدن و تجارت مراجعه نمایند.
مجوز ثبت سفارش کالا یک فایل است که توسط سازمان توسعه تجارت ایران صادر می گردد. این مجوز دارای یک کد 8 رقمی، تاریخ ثبت، شماره ثبت، تاریخ پروفرما و نام شرکت متقاضی ثبت سفارش میباشد. این اطلاعات را میتوانید در نرم افزار حسابداری خود ثبت کنید.
اگر تعداد کالا های ثبت شده به منظور ثبت سفارش زیاد باشد، اسامی آن ها در برگه های جداگانه ثبت شده و به مجوز ثبت سفارش ضمیمه می شود. در هنگام ثبت سفارش باید حق ثبت سفارش نیز پرداخت گردد، مبلغ حق ثبت سفارش هرسال با توجه به قانون بودجه تعیین شده و برای برخی از کالا هایی که به کشور وارد می شوند (بدون توجه به این که در سیستم بانکی و یا خارج از آن ثبت شده اند) باید پرداخت شود.
لذا بهتر است وارد کننده، پس از اخذ این مجوز اقدام به پذیرش پروفرما نماید تا مشکلی از بابت ممنوع بودن ورود کالا به کشور نداشته باشد. این موضوع در آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات مصوب 6/2/1373 نیز مورد تأکید قرار گرفته و ورود کلیه کالاهای قابل ورود اعم از اینکه وارد کننده از بخش دولتی یا غیردولتی باشد به استثنای موارد زیر منوط به ثبت سفارش و اخذ مجوز ورود از وزارت بازرگانی است، موارد مستثنا عبارت اند از:
- کالاهایی که بر اساس آیین نامه مقررات واردات و صادرات توسط خانواده های مرزنشین و شرکت های تعاونی، ملوان ها و کارکنان شناورها استفاده می شوند.
- کالاهای خاص نظامی که توسط وزیر دفاع تایید می شوند.
- کالاهای خاص سازمان انرژی اتمی که توسط سازمان انرژی اتمی تایید می شوند.
- کالاهایی که توسط پست وارد می شوند با توجه به آئین نامه مقررات صادرات و واردات
- کالاهایی که مسافران با خود به همراه دارند با توجه به آیین نامه مقررات صادرات و واردات و براساس فهرست وزارت صنعت و معدن و تجارت
- نمونه تجاری و تولیدی با توجه به آئین نامه مقررات صادرات و واردات
- نمونه کالاهایی که به منظور عرضه در تمام نمایشگاه های بین المللی تخصصی به کشور وارد می گردند.
واردکنندگان برای دریافت مجوز ثبت سفارش باید به پایگاه اینترنتی سیستم مدیریت ثبت سفارشات واردات مراجعه نمایند و با ورود اطلاعات درخواست شده در خصوص مشخصات کالا، مقدار، قیمت، روش حمل، مبدأ و مقصد حمل، نوع پرداخت، اطلاعات مربوط به فروشنده و … اقدام به اخذ مجوز ثبت سفارش نمایند. واردکننده پس از اخذ مجوز ثبت سفارش، اقدام به تائید پروفرما یا انعقاد قرارداد کرده و به کمک شرکت حمل کننده، کالا را به یکی از گمرکات کشور میرساند. با ورود کالا به گمرک، فرآیند ترخیص کالا آغاز می شود.
برای ثبت سفارش کالا روش های مختلفی وجود دارد و در ادامه به معرفی هریک از روش های ثبت سفارش می پردازیم.
ثبت سفارش کالا بر اساس روش پرداخت به دو دسته ارز بانکی و غیر بانکی تقسیم می شود. ثبت سفاش به روش پرداخت ارز بانکی دارای چند نوع می باشد که عبارتند از: نقدی، مدت دار، برات وصولی و حواله بانکی
ثبت سفارش به روش پرداخت غیر بانکی دارای چند نوع است، که این انواع عبارتند از: بدون انتقال ارز، واردات در مقابل صادرات و ارز متقاضی منشا ارز خارجی
لازم به ذکر میباشد که اگر برای کالایی استاندارد اجباری تعریف شده باشد، در هنگام ثبت سفارش نیز باید در اسناد شماره استاندارد هم درج شود.
* ثبت سفارش واردات در قبال صادرات
در این نوع از ثبت سفارش، واردات کالا با استفاده از پروانه صادراتی معتبر انجام شده و به ارزای ارزش صادراتی و همچنین ممهور مهر گمرک خروجی از کشور انجام می شود. اعتبار مورد قبول گمرک از تاریخ پروانه صادراتی با کوتاژ وارداتی یکسان است.
* ثبت سفارش بدون انتقال ارز
برای دو گروه از کالا ها می تواند ثبت سفارش را به صورت بدون انتقال ارز انجام داد. گروه اول مربوط به 18 قلم کالای اعلام شده شامل پوشاک، پارچ، سیگار، قطعات کامپیوتر، قطعات خودرو و …. میباشد. گروه دوم نیز شامل اجزاء و قطعات منفصله مورد نیاز واحد تولیدی دارای پروانه بهره برداری از وزارت صنایع است.
* ثبت سفارش اعتبار اسنادی یوزانس
در اعتبار اسنادی یوزانس، مطابق عرف دو کشور برای پرداخت وجه برات ارزی مهلتی را مشخص مینمایند.
* ثبت سفارش اعتبار اسنادی مدت دار
در اعتبار اسنادی مدت دار، هنگامی که ذینفع اسناد مورد نیاز را ارائه نماید امکان پرداخت وجه اعتبار وجود ندارد و وجه اعتبار فقط در تاریخی که از قبل تعین شده است پرداخت می شود.
* ثبت سفارش اعتبار اسنادی دیداری
در اعتبار اسنادی دیداری، هنگامی که بانک ابلاغ کننده اسنادی را که ذینفع ارائه نموده است را دریافت می نماید و در صورتی که تمام شرایط و ضوابط اعتبار برقرار رعایت شده باشد، در همان زمان وجه اعتبار را پرداخت می نماید.
مدارک مورد نیاز برای ثبت سفارش
برای ثبت سفارش کالا لازم است که متقاضی مدارکی را ارائه نمایدکه عبارتند از:
- کارت بازرگانی معتبر متقاضی
- کارت عضویت وزارت بازرگانی متقاضی
- دریافت مجوزهای قانونی
- اصل و فتوکپی پروفرما
- برای برخی از کالا ها باید کاتالوگ و یا بروشور کالا ارائه شود.
- اگر پروفرما به زبان غیر فارسی باشد، باید ترجمه رسمی آن ارائه شود.
- ارائه کاتالوگ ماشین آلات، بروش برخی از کالا های مصرفی و انالیز برخی از مواد شیمیایی که مشخصات ان ها در پروفرما ذکر نشده باشد.
مواردی که درج آن ها در پروفرما الزامی است، عبارتند از:
- نام، آدرس کامل، شماره تلفن و فکس فروشنده
- نام، آدرس کامل، شماره تلفن و فکس خریدار
- قیمت واحد کالا، قیمت FOB و مبلغ کرایه حمل
- مقدار، وزن، تعداد و نوع بسته بندی های کالا
- نام مرز ورودی و گمرک مقصد
- شماره و تاریخ صدور، تاریخ انقضای پروفرما و امضای آن
- درصورتی که کالا مشمول فهرست استاندارد های وارداتی اعلام شده است، باید شماره استاندارد آن درج شده و همچنین انظباق کالا با استاندارد مورد نظر اعلام شود.
هزینه ثبت های سفارش کالا
برای محاسبه کارمزد ثبت سفارش کالا باید ارزش کل پرفورما را در نرخ ارز ضرب نماید، سپس عدد بدست آمده را بر عدد 2000 تقسیم نماید. فرمول نحوه محاسبه هزینه یا کارمزد ثبت سفارش به شرح زیر میباشد.
2000 /نرخ ارز * ارزش کل پرفورما = کارمزد
انواع روش های واردات کالا از طریق ثبت سفارش
برای واردات کالا از طریق ثبت سفارش چند روش وجود دارد که این روش ها عبارتند از:
- واردات کالا به صورت بدون انتقال ارز از محل مصوبات کمیسیون چهار نفره مستقر در دفتر ثبت سفارشات
- واردات کالا به شکل بدون انتقال ارز از محل سرمایه گذاری خارجی پس از تایید سازمان سرمایه گذاری وزارت امور اقتصادی و دارایی
- واردات کالا در مقابل صادرات به نام شخص صادر کننده از مبداء تمام شرکت ها
- واردات کالا در مقابل صادرات به کشورهای آسیای میانه و آفریقا به نام صادرکننده یا به نام دیگری با واگذاری رسمی از طریق دفاتر اسناد رسمی از مبدا همان کشورها
- واردات کالا به شکل بدون انتقال ارز ماشین آلات، تجهیزات تولیدی، قطعات یدکی و مواد اولیه و واسطه ای واحدهای صنعتی و معدنی دارای پروانه بهره برداری و ابزارآلات از محل ماده قانون تسهیل نوسازی صنایع کشور
- واردات کالا به شکل بدون انتقال ارز از محل فهرست اقلام مجاز اعلام شده (بند 9 ماده 38)
- واردات کالا با استفاده از ارز آزاد برای گشایش اعتبارات اسنادی در بانک
مراحل ثبت سفارش کالای وارداتی
برای ثبت سفارش کالای وارداتی باید چند مرحله طی گردد، که هر یک از مراحل به شرح زیر میباشد.
- در مرحله اول ابتدا باید متقاضی از تعرفه کالای مورد ثبت سفارش آگاهی پیدا نماید.
- در مرحله دوم متقاضی باید از فروشنده کالا پروفرما دریافت نماید.
- در مرحله سوم متقاضی باید به معاونت بازرگانی خارجی مراجعه نموده و فرم ثبت سفارش را تکمیل نماید.
- در مرحله چهارم باید براساس جدول مقررات صادرات و ودارات از سازمان های ذی ربط مجوز ورود کالا دریافت شود.
- در مرحله پنجم متقاضی باید به شرکت بیمه مراجعه نموده و بیمه نامه دریافت نماید.
- در مرحله ششم متقاضی باید ثبت سفارش خود را در بانک واسطه معامله انجام دهد.
تمدید ثبت سفارش کالا
برای تمدید سفارش کالا باید ابتدا فرم درخواست تمدید ثبت سفارش تکمیل گردد. سپس اصل و یک سری فتوکپی از اوراق ثبت سفارش و پروفرمای اولیه ارائه گردد. توجه داشته باشید که برای ابطال ثبت سفارشات ابتدا باید یک درخواست برای ابطال ثبت سفارش ارائه گردد، سپس اصل پروفرما، اوراق ثبت سفارش و ضمائم مربوطه ارائه شود