حمل کالا
شرکت ستاره کانیار مه گستران به پشتوانه شرکت حمل و نقل بین المللی (تیرناو ساتراپ) خود که از سال ۱۳۷۲ تاسیس گردیده در زمینه حمل هوایی، دریایی ، زمینی محصولات با ارائه خدمات و گزارشات سیستمی دقیق ، منظم و با کیفیت بر اساس جدیدترین استانداردهای صنعت لجستیک نقش بسزایی در بهینه سازی و تسهیل فرآیندها در تجارت داخلی و خارجی ایفاء می نماید.
در راستای اهمیت کیفیت خدمات و همچنین حساسیت همیشگی امور لجستیک، اقدام به تاسیس دفاتر اختصاصی در مبادی ورودی کشور (مرز بازرگان، فرودگاه امام خمینی و بندرعباس ) گامی رو به جلو و تضمین ارائه هر چه بهتر خدمات نموده است .
خدمات شرکت تیرناو ساتراپ در یک نگاه
- حمل محصولات هوایی به صورت یخچالی و غیر یخچالی از کلیه نقاط جهان به مقصد ایران و بالعکس
- حمل محصولات هوایی به صورت هواپیمایی چارتر از کلیه نقاط جهان به ایران و بالعکس
- حمل تخصصی دارو از مبدا آمریکا و کانادا
- ارائه قبض انبار محموله های هوایی در سریع ترین زمان ممکن ( قبض انبار پای پرواز)
- حمل دریایی با استفاده از انواع مختلف کانتینر از کلیه بنادر جهان به بنادر ایران و بالعکس
- حمل دریایی به صورت بار فله
- حمل دریایی به صورت کشتی چارتر
- حمل زمینی از کلیه مبادی اروپا به صورت خرده بار و یا دربست با استفاد ه از ناوگان ایرانی و خارجی
- حمل محمولات فاسد شدنی توسط کامیونهای یخچالی
- حمل کالاهای پروژه ای و محمولات سنگین و فوق سنگین با ابعاد خاص از اقصی نقاط جهان به ایران و بالعکس
- ترانزیت داخلی و خارجی
- حمل مرکب ( استفاده از چند شیوه حمل جهت حمل محمولات)
- حمل کالاهای خطرناک با استفاده از شیوه های مختلف حمل ( هوایی، زمینی و دریایی)
روی کرد اصلی شرکت تیرناو ساتراپ ارائه سرویس های منظم و با کیفیت و براساس جدیدترین استانداردهای صنعت لجستیک بصورت بهینه و مطمئن می باشد.
امید است با ارائه سرویس های منحصر به فرد بتوانیم نقش بسزایی در بهینه کردن تجارت داخلی و خارجی تجار محترم ایفا نمائیم .
حمل و نقل دریایی
حمل و نقل دریایی مهمترین نوع حمل بوده و درصد بالایی از جابجایی کالاها از طریق دریا حمل می شوند.کالاهایی که معمولاً دارای حجم و وزن زیادی می باشند. بنادر و امکانات بندری و تجهیزات تخصصی توسعه زیادی یافته اند تا این نوع حمل و نقل بویژه در زمان تخلیه و بارگیری با اطمینان و سرعت بالا انجام شود.
مزایای حمل ونقل دریایی:
1- حمل دریایی نسبت به بقیه روش ها ارزانتر بوده و به همین دلیل صاحبان کالا و شرکت های تجاری ترجیح می دهند کالای خود را از طریق مسیرهای آبی حمل کنند. می توان گفت بیش ترین حجم تجارت و حمل و نقل از طریق دریا و آب های آزاد انجام می شود.
2- مزیت دیگر آن حمل کالا با حجم بالا است. از طریق آب های آزاد محموله های نسبتا سنگین تا حدود 200 تا 500 هزار تن را به سهولت
می توان با یک کشتی از بندری به بندر دیگر جابه جا کرد.
3- مزیت سوم حمل دریایی ثبات و تشابه نسبی در کرایه های مربوطه است.
انواع روش های حمل و نقل دریایی:
- حمل و نقل دریایی کالا به روش حمل کراس استافینگCross Stuffing
منظور از روش حمل کراس استافینگ انتقال کالا از یک کشتی به کشتی دیگر و ادامه مسیر می باشد. از روش کراس استافینگ در شرایط تحریم و بنادر کوچک استفاده می شود.
معمولا کشتی های بزرگ به بنادری که قابلیت پهلو گرفتن آن ها را ندارند وارد نمی شوند، کشتی در یک بندر نزدیک پهلو میگیرد و کالاهای مورد نظر به کشتی های کوچک تخلیه و آنها راهی بندر شده و کالاها را تخلیه می کنند. روش کراس استافینگ تنها در واردات کالا صورت نمی گیرد بلکه همین عمل بصورت عکس در صادرات هم صورت می پذیرد. نکته مهم این است که در روش کراس استافینگ حتما یکی از کشتی ها باید دارای جرثقیل جهت تخلیه کالا های مورد نظر باشند و گاها خطراتی هم در حین این جابجایی کالاها را تهدید می کند. اما کشورهایی مثل ایران که درگیر تحریم های شدید بین المللی می باشند بر اساس شرایط خاص از این روش بخصوص برای واردات کالای خود استفاده می کنند.
- حمل و نقل دریایی کالا به روش حمل ترانسشیپ Transshipment
ترانسشیپ به معنای حمل و نقل کالا به یک بندر واسط می باشد. چنانچه بارگیری مستقیم کالا از بندر مبدا به بندر مقصد امکانپذیر نباشد از روش حمل دریایی ترانسشیپ استفاده می شود. مثلا کالای مورد نظر با کشتی وارد بندر شده و سپس در آنجا بار کشتی یا هواپیما دیگر
می گردد و روانه مقصد نهایی می شود.
- حمل و نقل دریایی کالا به روش حمل چارترینگ Chartering
زمانی که حجم کالای مورد انتقال زیاد است و یا محموله بسته بندی خاصی ندارد شرکت حمل از روش چارترینگ و یا اجاره کامل کشتی استفاده می کند.
- حمل و نقل دریایی کالا به روش گروپاژ
متصدیان حمل و نقل مجازند کالاهای را که دارای فروشندگان مختلفی می باشند و به مقاصد یکسانی ارسال می گردند، به شکل گروهی بسته بندی نموده و تحت عنوان یک محموله ارسال نمایند، در این گونه موارد صاحب کشتی اقدام به صدور بارنامه گروهی می نماید. به این نوع حمل و نقل گروپاژ می گویند.
- حمل و نقل دریایی کالاهای فله BULK
کالاهایی که بصورت فله و بدون بسته بندی می باشند را از طریق توسط کشتی های مخصوص حمل کالاهای فله انتقال میدهند.
انواع کشتی های فله بر:
- کشتی های فله بر مخصوص کالای خشکBulk Carrier Dry
- کشتی های فله بر مخصوص مایعاتLiquid Bulk Carrier
2-1- کشتی های فله بر مخصوص نفت و فرآورده های نفتی ( Oil Tanker)
2-2- کشتی های فله بر مخصوص گاز مایع LNG و LPG(Liquid gas carrier)
2-3- کشتی های فله بر مخصوص حمل مواد شیمیایی مایع (Chemical carrier)
حمل و نقل زمینی
در بین روش ها حمل و نقل زمینی به عنوان بهترین گزینه حمل و نقل به شمار می آید باید گفت که حمل و نقل جاده ای برای مسافت نزدیک بهترین گزینه می باشد.زیرا این نوع حمل و نقل از نظر زمان و هزینه خریدار و یا فروشنده را در مضیقه قرار نمی دهد.همچنین اگر باربری جاده ای توسط کامیون های استاندارد انجام شود می تواند کم ترین لرزش و نوسان را به محموله وارد کند، از این رو این نوع حمل و نقل برای کالاهایی که آسیب پذیری و حساسیت بالایی دارند مناسب می باشد. سرعت ارسال کالا در این نوع حمل و نقل از چشمگیری خاصی برخودار می باشد و
می توان این نوع حمل و نقل را جزء یکی از انعطاف پذیر ترین گزینه ها برای تجارت بین الملل به شمار آورد.
شیوه حمل و نقل جاده ای محصولات به وسیله کامیون ها و تریلی های کفی و چادری یک امر رایج و مرسوم است به گونه ای که می توان گفت سالیان سال است که عمده کالاها از طریق حمل و نقل جاده ای به دیگر کشور های که مرز دریایی ندارند از طریق مرز های زمینی همچون ارسال می شود.حمل و نقل جاده ای دارای مزایای چشمگیری می باشد که سبب برتری این نوع حمل و نقل با دیگر حمل و نقل های بین المللی شده است.
1.عدم نیاز به تخلیه و بارگیری مجزا در بندر و یا حتی بارگیری و تخلیه توسط جرثقیل های بندر و خطرات ناشی از طوفان و باران ها در حمل و نقل دریایی .
- دسترسی به حمل و نقل دریایی به همه نقاط ممکن نیست، زیرا بسیاری از کشورها هستند که دارای هیچ گونه مرز آبی نمی باشند و یا اگر مرز آبی دارند حمل و نقل از طریق مرز آبی آن ها سخت و مستلزم دور زدن دنیا می باشد. از این رو می توان حمل و نقل بین المللی جاده را یک راه مطمئن و امن برای نقل و انتقال کالا به حساب آورد.
به خاطر داشته باشید که ارزش کالا در این نوع روش از حمل و نقل از حمل و نقل دریای بالاتر و کرایه حمل و نقل نیز به تبع بیشتر و بالاتر
می باشد.
حمل و نقل هوایی
این نوع از حمل و نقل بیشتر در مواردی که با کمبود زمان و یا برای محمولات اورژانسی و یا در مواردی که ارزش کالایی آن ها بسیار بالا می باشد مورد استفاده قرار می گیرد.
در این نوع از حمل و نقل کانتینرهای هوایی با اشکال مخصوص بدنه هواپیمایی باربری تهیه شده و برای حمل و انتقال محموله مورد استفاده قرار می گیرند.
مزایا :
حمل و نقل هوایی وابسته به شرایط مورد نیاز دارای مزایای فراوان برای تجارت بین الملل می باشد.
- محمولات و اقلام مورد نظر خود را به سرعت آن هم در مسافت های طولانی تحویل دهید.
- با استفاده از این روش می توانید برای کالاهایی که دارای حساسیت هستند امنیت بالایی را فراهم آورید.
- شما می توانید با استفاده از این نوع حمل و نقل طیف وسیعی از جا به جایی کالا ها را آن هم با امنیت بالا تجربه کنید.
معایب:
- همان گونه که اطلاع دارید و می دانید هزینه حمل و نقل هوایی نسبت به سایر انواع حمل و نقل ها گران تر می باشد.
- در پروازهای هوایی امکان تاخیر پرواز وجود دارد.
- همچنین ممکن است در برخی از مبدأ ها و یا مقصد ها فرودگاه وجود نداشته باشد.
در این بخش سعی خواهیم کرد بطور مختصر با مراحل مختلف حمل و نقل کالا آشنا شویم ، بی شک بدون داشتن آگاهی لازم در این زمینه
نمی توان موفق شد و عدم آشنایی با اصول و قواعد باعث از بین رفتن سرمایه تجار می گردد.
شرکت حمل و نقل بین المللی شرکتی است که محمولات صاحبان کالا را از طریق عملیات لجستیک حمل و نقل و یا ترانزیت کالا تحت پوشش خود قرار می دهند. این شرکتهای حمل و نقل بین المللی اصولا در بنادر، مناطق مرزی و گمرکی حضور داشته و مراحل حمل کالا را به صورت قانونی انجام می دهند. حمل و نقل این شرکتها یا به صورت فعالیت فورواردی یا کریری عملیات حمل و نقل را انجام می دهند.
الف) فورواردی:
شرکت حمل و نقل بین المللی در فعالیت فورواردی برای ترانزیت یا انتقال کالا از کشور مبدأ به کشور مقصد، از سه روش هوایی، زمینی و دریایی استفاده می کند. بیشتر شرکتهای حمل و نقل از این فعالیت برای انتقال کالا استفاده می کنند.
- ب) فعالیت کریری:
فعالیت کریری به این معناست که شرکت حمل و نقل خود بدون هیچ واسطهای اقدام به انتقال و جابجایی کالا می کند. یعنی برخلاف فعالیت فورواردی که از واسطه برای جابجایی کالا استفاده می شد، در این روش شرکت حمل و نقل بدون واسطه خود کالا را انتقال
می دهد.
مراحل حمل و نقل کالا
در تعریف حمل و نقل بین المللی باید بگوییم که به جابهجایی کالا از کشوری به یک کشور دیگر گفته می شود. برای این کار شرکتهای واسطهای وجود دارند که وظیفه حمل و جابجایی کالا را از کشور مبدا به کشور مقصد بر عهده می گیرند، این شرکتها همان شرکت حمل و نقل بین المللی هستند. شرکت حمل و نقل بین المللی شرکتی است که محمولات صاحبان کالا را از طریق عملیات لجستیک حمل و نقل و یا ترانزیت کالا تحت پوشش خود قرار می دهند. این شرکتهای حمل و نقل بین المللی اصولا در بنادر، مناطق مرزی و گمرکی حضور داشته و مراحل حمل کالا را به صورت قانونی انجام می دهند. در ادامه برخی از اصطلاحات رایجی که در زمینه حمل و نقل بین المللی وجود دارد را تعریف خواهیم کرد.
- گمرک: به تشکیلاتی که تحت حاکمیت دولت بوده که قوانین گمرکی را اجرا نموده و تشریفات واردات و صادرات کالا و وصول حقوق و عوارض ورودی و صدوری کالا را انجام می دهد.
- حقوق گمرکی: به حقوقی که بر اساس تعرفه گمرکی وضع می شود و در زمان واردات یا صادرات کالا به اجناس تعلق می گیرد، حقوق گمرکی گفته می شود.
- تشریفات گمرکی: به اموری که از سوی اشخاص ذینفع و گمرک صورت می گیرد تا یک کالا وارد یا صادر شود، تشریافت گمرکی گفته می شود.
- ترانزیت: به روش گمرکی گفته می شود که به موجب آن کالاها از یک گمرک به گمرک دیگری منتقل می شوند.
- ترخیص: زمانی که پس از انجام تشریفات گمرکی کالایی از گمرک خارج می شود، اصطلاحا ترخیص شده است.
- اظهارنامه گمرکی: به برگهای که مشخصات کامل کالا در آن ذکر شده و به گمرک تسلیم می گردد اظهارنامه گمرکی گفته می شود.
- کابوتاژ: حمل کالا از نقطهای به نقطه دیگر در یک کشور از طریق رودخانه، دریا یا خشکی کابوتاژ نام دارد.
- قانون امور گمرکی: قانونی است که در گمرک کشورها به اجرا در می آید. همچنین این قانون یک آیین نامه اجرایی نیز دارد که رویههای مختلف گمرکی را بیان نموده است.
- کالای متروکه: کالایی که وارد گمرک کشوری می شود تا 4 ماه پس از تاریخ تحویل اظهارنامه و صدور قبض انبار مجاز به توقف است. حال اگر این مدت سپری شده و اقدامات ترخیص آن انجام نگیرد کالای متروکه محسوب می شود. البته این مدت برای 4 ماه دیگر نیز قابل تمدید است.
- حق العمل کاری در گمرک: در گمرک به کسی که تشریفات گمرکی متعلق به اشخاص دیگر را به نمایندگی از سوی آن ها انجام
می دهد، حق العمل کار گفته می شود. این حق العمل کار می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد. وی برای اشتغال به حق العمل کاری در گمرک لازم است که پروانه حق العمل کاری داشته باشد.
- تعرفه گمرکی: به حقوق و عوارضی که بر روی هر کالا اضافه می شود تعرفه گمرکی می گویند.
بعد از هماهنگی روش پرداخت نوبت به حمل و نقل و جابجایی کالا می رسد. مسئولیت حمل و نقل با توجه به قاعده انتخاب شده ( اینکوترمز) ممکن است با فروشنده یا خریدار باشد . اما در هر صورت فروشنده کالا را به شرکت حمل تحویل می دهد و از شرکت حمل بارنامه یا راهنامه را دریافت می کند.
امروزه بدون وجود شرکتهای حمل و نقل بین المللی امکان صادرات و واردات کالا وجود ندارد آن هم در زمانهای که درآمد اکثر کشورها به صادرات و واردات کالاهای مختلف وابسته است. پس دنیای اقتصاد بین المللی بدون وجود شرکتهای حمل و نقل بین المللی فلج می شود و هر کسی که بخواهد در زمینه حمل و نقل بین المللی فعالیت داشته باشد لازم است تا موارد ذیل را در زمینه حمل و نقل بین المللی بداند تا در زمان انعقاد قرارداد دچار نشود.
- اینکوترمز
حمل و نقل دریایی و هوایی دارای مجموعه منظمی از دستورالعمل هاست که نیاز به مطالعه دقیق دارند. یک نقطه شروع خوب این است که آنچه را که به عنوان شرایط اینکوترمز (شرایط تجاری بین المللی) شناخته می شود را یاد بگیریم . اینکوترمز به چهار گروه D-C-F-E با اصطلاحات وابسته به هر گروه تقسیم شده است:
- گروه E مخفف اصطلاح Ex- Works تحویل کالا در نقطه عزیمت در مبدا
- گروه F تحویل کالا به خریدار بدون پرداخت کرایه حمل در مبدا :
* FCA مخفف اصطلاح Free Carrier
* FAS مخفف اصطلاح Free Alongside Ship
* FOB مخفف اصطلاح Free On Board
- گروه C تحویل کالا در مبدا به خریدار با پرداخت کرایه حمل
* CFR مخفف اصطلاح Cost and Freight
* CIF مخفف اصطلاح Cost insurance and Freight
* CPT مخفف اصطلاح Carriage paid To
* CIP مخفف اصطلاح Carriage and Insurance Paid To
- گروه D تحویل کالا در مقصد
* DAF مخفف اصطلاح Delivered At Frontier
* DES مخفف اصطلاح Delivered Ex Ship
* DEQ مخفف اصطلاح Delivered Ex Quay
* DDU مخفف اصطلاح Delivered Duty Unpaid
*DDP مخفف اصطلاح Delivered Duty Paid
- اعتبارنامه یاL/C
اعتبارنامه که به انگلیسی (Letter of Credit) نام دارد، به سندی گفته می شود که بانک خریدار آن را به فروشنده تحویل می دهد. البته بانک خریدار زمانی این سند را به دست فروشنده می دهد که کالاهای خریداری شده به دست خریدار رسیده باشد. در این خصوص میان بانک، خریدار و فروشنده قراردادی بسته می شود که که هر سه طرف ملزم به رعایت مفاد آن هستند و هرکس به این مفاد عمل نکند، برطبق قانون با او برخورد می شود. این قرارداد موجب می گردد تا برای ترخیص کالای خود اطمینان بیشتری داشته باشند و با خیالی راحت اعتبارنامه را نزد بانک بگذارند.
- کنوانسیونهای حمل و نقل بین المللی
کنوانسیون CMR: این کنوانسیون به جهت پرداخت پرسنلین و کارکنان شرکت بین المللی ایجاد شده است و به مجب آن باید در مدت مشخص شده حقوق این افراد پرداخت شود. این امر باعث می شود تا حقوق این افراد پایمال نشده و با دقت بیشتری اقدام به جابجایی کالاها کنند.
کنوانسیون TIR: این کنوانسیون برای شرکتهای حمل و نقل بین المللی که با کامیون اقدام به جابجایی و انتقال کالا از مرزهای زمینی کشور می کنند ایجاد شده است.
- بارنامه
یکی از اصلیترین شرطها در حمل و نقل بین المللی کالا داشتن بارنامه است. وجود بارنامه باعث می شود که خریداران با اعتماد بیشتری مبلغ کالا را برای فروشنده واریز کنند. به دیگر بیان وجود بارنامه نشان دهنده آن است که فروشنده کالا را به شرکت حمل و نقل تحویل داده است و شرکت نیز با دریافت کالا بارنامه را صادر کرده است. بارنامه مشخص می کند که کالا از مبدا به سوی مقصد رسال شده است.
- بیمه حمل و نقل
یکی دیگر از مراحل واردات و صادرات مربوط به حمل و نقل کالاها از کشور مبداء به مقصد و تهیه بیمه نامه برای کالاها می باشد . فروشنده و خریدار در روند تجارت باید بسته به نوع کالا و شرایط خریداری یکی از راه های حمل و نقل را انتخاب کرده و در این راستا با یک شرکت حمل و نقل قرارداد بسته و اقدام به تهیه بیمه نامه برای جلوگیری از خسارت به کالاها در هنگام حمل و نقل نمایند.
- بسته بندی
این نکته را می بایست در نظر بگیرید که از دست دادن کالا به علت بسته بندی نا مناسب بیشترین خسارت را در کل دنیا برای تجار به بار خواهد آورد از این رو این امر خود به تنهایی دلیل خوبی است تا صادر کنندگان نسبت به بسته بندی درست آگاهی داشته و از ریسک آن در هنگام حمل و نقل آگاه باشند .
بسته بندی کالا یکی از موارد بسیار مهم در تجارت بین الملل است اما در خیلی از مواقع دیده شده که به دلیل عدم آگاهی تجار ایرانی، این مورد مهم، بدون انجام مذاکره به انتخاب فروشنده رها شده است و فروشنده در چنین شرایطی ارزانترین گزینه در دسترس را برای بسته بندی انتخاب میکند و در نتیجه هزینه های پنهان زیادی که در ابتدای کار آشکار نبوده است در مراحل بعدی به خریدار تحمیل
می گردد . پس در مرحله مذاکره به درستی نوع بسته بندی مورد نظرتان را از فروشنده بخواهید و علاوه بر بسته بندی اصلی کالا، نوع پالت و حتی نوع کانتینر مورد استفاده را نیز بصورت دقیق در قرارداد فروش مشخص نمایید تا در مراحل واردات و صادرات کالا
هزینه ای به شما تحمیل نشود.
- کالای خطرناک
کالاهایی که حمل آن خطرناک بوده و در دسته کالاهای خطرناک قرار می گیرند عبارت هستند از: اسلحه، مایعات و یا جامدات قابل اشتعال، مواد خورنده، مواد منفجره، گازها، مواد اکسید کننده، مواد سمی و مواد رادیو اکتیو.
برای آن که بتوان این کالاها را حمل نمود، ضرورت دارد قبل از هر چیز اظهارنامه کالاهای خطرناک پر شود. همچنین شخص باید از محدودیتهایی که برخی از روشهای حمل و نقل هوایی برای حمل بین المللی دارند هم اطلاع داشته باشد. در خصوص وسیل منتقل کننده نیز باید بگوییم که وسیله نقلیه باید استانداردهای لازم برای حمل این کالاهای خطرناک را داشته و راننده هم آموزش حمل کالاهای خطرناک را دیده باشد.
- هزینه باربری در حمل و نقل بینالمللی
در بیان هزینه باربری حمل و نقل بین المللی باید بگوییم همانطور که گفته شد، باربری بین المللی انواع مختلفی دارد و برای آن بفهمیم هزینه باربری چقدر است باید ببینیم از کدام روش برای باربری استفاده می کنیم. به عبارت دیگر هزینه باربری در حمل و نقل بین المللی هوایی، ریلی، جادهای و دریایی متفوت است و هرکدام نرخ مختلفی دارند. برای انتخاب شیوه باربری نیز به مواردی همچون وزن کالا، نوع و کیفیت کالا، زمان لازم برای حمل و نقل و غیره توجه می شود. باربری جادهای ارزرانترین هزینه باربری و باربری هوایی گرانترین هزینه باربری را دارد.
لازم به ذکر است که هزینه باربری به شکل توافقی میان ارسال کننده و دریافت کننده بار تعیین می گردد. شرکت حمل و نقل بین المللی هم که طرفین برای حمل و انتقال کالا انتخاب می کنند در هزینه باربری تاثیر می گذارد. زیرا هر شرکت حمل و نقل تعرفه مخوص به خود را دارد و همین امر تفاوت قیمت ایجاد کرده است.
اکنون که با مراحل حمل و نقل کالا آشنا شدید، خوب است که اسناد مورد نیاز جهت حمل بین المللی کالا را نیز بشناسید.
مهمترین مدارکی که برای ترانزیت کالا به آنها نیاز دارید عبارتند از:
- گواهی مبدا
- فهرست عدل بندی
- قبض انبار گمرک
- فاکتورهای فروش
- بارنامه
- گواهی ثبت سفارش
- ترخیصیه
لازم به ذکر است که اخذ برخی اسناد برای حمل انواع کالا به روشهای مختلف دریایی، هوایی و زمینی الزامی هستند به این اسناد، متداول گفته میشود. نوع دیگر اسناد اما با نام اسناد خاص شناخته میشوند و برای برخی کالاها نیاز است.
مهمترین اسناد حمل عبارتند از:
- بارنامه
بارنامه یک سند مالکیت قابل انتقال است. بارنامه، قراردادی است که توسط شرکتهای حمل و نقل و به منظور حمل و بارگیری کالا جهت انتقال مالکیت کالا از فروشنده به شرکت، صادر میگردد.
- پروفرما و فاکتور
پروفرما، سندی حاوی اطلاعات مربوط به کالا است که توسط فروشنده نوشته و به خریدار ارسال میشود. پس از تایید پروفرما توسط خریدار و کشور مقصد به کالا مجوز ورود داده خواهد شد.
- گواهی مبداء
گواهی مبدا یکی دیگر از اسناد مورد نیاز برای مراحل مختلف حمل و نقل است که توسط تولید کننده و یا نماینده وی صادر میشود. اطلاعات گواهی مبداء شامل مشخصات کالا و همچنین نام کشور تولید کننده کالا است.
- پکینگ لیست
پکینگ لیست نیز حاوی اطلاعاتی درباره کالا، خریدار، فروشنده، محل بارگیری، تخلیه و … است و تقریبا در تمامی مراحل حمل و نقل بررسی خواهد شد.
- گواهی بازرسی
گواهی بازرسی در مرحله تحویل محموله به حمل کننده و پس از بازرسی کالا از نظر کیفیت و کمیت، بسته بندی، وسیله حمل و … صادر میشود.
- بیمه حمل و نقل
به منظور جبران خسارات وارده در طول مسیر حمل، اخذ بیمه حمل نقل کالا الزامی است.
در این زمان کالای شما برای صادرات و وارد آماده می باشد خلاصه حمل و نقل کالا مراحل زیر می باشد .
- بارگیری
در این مرحله از مراحل حمل و نقل کالا باید بارگیری صورت گیرد. کالا باید از زمان رسیدن به انبار تا زمان بار زدن توسط مسئولین مربوطه مورد بررسی قرار گیرد و سپس در وسیله حمل مورد نظر، بارگیری شود.
- حمل کالا
پس از بارگیری کالا، حمل کننده موظف به تحویل محموله به گیرنده در بازه زمانی از قبل مشخص شده است. بدین منظور قراردادی بین حمل کننده و شرکت حمل و نقل تنظیم و طرفین را موظف به اجرای تعهداتشان میکند.
- ترخیص کالا از گمرک مقصد
یکی دیگر از مراحل حمل و نقل به ترخیص کالا از گمرک مقصد اختصاص دارد. پس از حمل کالا به کشور مقصد، کالا به گمرک کشور مقصد تحویل داده میشود. فرآیند ترخیص کالا از گمرک مقصد نیز درست مانند ترخیص کالا از گمرک مبداء صورت میگیرد. بدین منظور باید اسناد و مدارک مورد نیاز ارائه شده و مسئول گمرک، کالای وارداتی را به دقت مورد بررسی قرار دهد و در صورت عدم وجود مشکل، مجوز ترخیص را صادر نماید.
در بخش ترخیص کالا بصورت کامل در خصوص ترخیص کالا در مبدا و در مقصد توضیح داده خواهد شد
- تحویل محموله در مقصد
پس از ترخیص کالا در آخرین مرحله از حمل و نقل، باید نسبت به تخلیه کالا در مقصد اقدام کرد. سپس باید کالا را به محلی که در قرارداد بین خریدار و فروشنده مشخص شده، انتقال داد. پس از آن نیز باید محموله وارداتی را در انبار نگهداری نمود.
برخی از سازمان ها و ارگان های داخلی ایران در ارتباط با حمل و نقل بین المللی
- اتاق بازرگانی و صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران.
- وزارت امور خارجه.
- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
- گمرک جمهوری اسلامی ایران
- انجمنهای مختلف صنفی.
- شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران.
- کمیته ساماندهی، هماهنگی و توسعه ترانزیت.
- شورای عالی هماهنگی ترابری.
- کانون جهانگردی و اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران.
- نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران.
- شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران.
- شورای ساماندهی مبادی ورودی و خروجی مجاز زمینی کشور.
سازمان ها و ارگان های بین المللی در ارتباط با حمل و نقل بین المللی
در سطح بین المللی سازمانها و ارگانهای زیادی وجود دارند که با حمل و نقل بین المللی در ارتباط هستند اما در ادامه تنها به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
- فدراسیون بین المللی شرکتهای حمل و نقل بین المللی فورواردر ( FIATA )
- اتاق بازرگانی بین المللی ( ICC )
- سازمان تجارت جهانی ( GATT )
- اتحادیه بین المللی راه آهنها ( UIC )
- سازمان هواشناسی جهانی ( WMO )
- کشتیرانی اکو
- سازمان جهانگردی جهانی ( WTO )
- انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی ( IAIA )
- اتحادیه کشتیرانی کشورهای اسلامی ( ISA )
- سازمان همکاریهای اقتصادی ( ECO )
- فدراسیون بین المللی راهها ( IRF )
- شرکت هواپیمایی اکو
- سازمان بین المللی دریانوردی ( IMO )
- اتحادیه بین المللی بنادر و لنگرگاهها ( IAPH )
- سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری ( ICAO )
- سازمان بین الدول برای حمل و نقل بین المللی راه آهن ( OTIF )
- کمیته آ سه ان
- فدراسیون بین المللی کشتیرانی ( ISF )
از این رو پیشنهاد می گردد قبل از هر گونه اقدام با متخصصین شرکت ستاره کانیار مه گستران در این خصوص و سایر امور مرتبط جهت راهنمایی بیشتر در ارتباط باشید ما از ابتدا تا انتها در کنار شما خواهیم بود تا راه را برای شما هموار کرده و بهترین معاملات پر سود خود را بدون هیچگونه مشکلی تجربه کنید .