دور اظهاری واردات
به معنای نقل و جا به جایی کالا، از کشوری به کشور دیگر می باشد. در امر صادرات کالا، فروشنده کالا، را صادر کننده و خریدار، را وارد کننده می دانند. از مزایای صادرات کالا، می توان به حفظ رقابت بین شرکت ها، کاهش هزینه های تولید و رشد اقتصادی اشاره نمود. واردات کالا نیز مزایایی همچون تامین نیاز کشور در مورد کالاهایی که تولیدشان مقرون به صرفه نیست، به همراه دارد.
قانون مقررات واردات و صادرات و آيين نامه اجرايی آن اعلام میدارد:
بر اساس ماده 2 قانون مقررات واردات و صادرات کالا مصوب سال 1372، «کالاهای صادراتی و وارداتی به سه گروه تقسیم میشوند، کالای مجاز، کالایی است که صدور یا ورود آن، با رعایت ضوابط، نیاز به کسب مجوز ندارد. کالای مشروط، کالایی است که صدور یا ورود آن با کسب مجوز امکان پذیر است. کالای ممنوع، کالایی است که صدور یا ورود آن، به موجب شرع مقدس اسلام (به اعتبار خرید و فروش و یا مصرف) و یا به موجب قانون، ممنوع گردد.»
اقدام به امر واردات و صادرات کالای تجاری مستلزم داشتن کارت بازرگانی می باشد.0 در تعریف کالای تجاری نیز بیان می دارد، کالاهایی که به همان شکل یا پس از انجام عملیات تولید، تفکیک و بستهبندی، به فروش برسد، تجاری تلقی می شود.
اعتبار اسنادی یا ال سی یا LC یک روش مطمئن برای پرداخت پول در تجارت بین المللی است که به موجب آن ، بانک ، نقش واسطه ای ایفا نموده و پول را پس از تایید تحویل کالا ، پرداخت می کند .
مجوز واردات و صادرات، مجوز گمرک بوده که برای وارد نمودن کالا به کشور و صادر نمودن آن به خارج از کشور، الزامی می باشد. دریافت مجوز گمرک، مستلزم اخذ مجوزهای دیگری نیز بوده که همانطور که طی قوانین فوق بیان شد، یکی از مهمترین آنها، دریافت کارت بازرگانی است.
مجوز دیگری که برای صادرات و واردات کالاهای مشروط، الزامی بوده، گواهی استاندارد می باشد. كالاهای وارداتی، که مشمول رعایت مقررات استاندارد اجباری می باشند، مشخص شده و لیست آنها به طور سالانه، اعلام می شود.
نحوه دریافت مجوز واردات و صادرات
همانطور که بیان شد، واردات و صادرات کالا، مستلزم دریافت مجوزهایی همچون، مجوز گمرک، گواهی استاندارد کالا و کارت بازرگانی می باشد. اخذ هر یک از مجوزهای فوق، مراحل مخصوص به خود را دارد که ذیل، به بررسی آنها، خواهیم پرداخت.
مراحل اخذ مجوز از سایت گمرک
سامانه گمرک epl.irica.gov.ir، در سال 1393، با تسریع در روند امور گمرکی راه اندازی شد. EPL، مخفف عبارت Electronic Packing List و به معنای لیست بسته بندی الکترونیکی می باشد. این سامانه، توانسته در کاهش میزان قاچاق کالا و فرار های مالیاتی، نقش به سزایی داشته باشد. وارد کنندگان کالا، می بایست، بر اساس فرایند قانونی، کالای خود را از مبادی گمرک، ترخیص نموده تا برای آن،شناسه کالا دریافت نمایند.
به طور کلی، امکانات سامانه گمرک epl.irica.gov.ir، شامل ساده سازی تشریفات قانونی گمرک و ترخیص کالا، بارگذاری اسناد شخصی و یا حقوقی، ثبت محموله، کامل نمودن اظهارنامه گمرکی، ارسال مانیفست به صورت اینترنتی، ارزش گذاری برای کالاهای صادراتی و وارداتی و آماده کردن اسناد مربوط به ترخیص می باشد.
برای استفاده از امکانات گمرکی سایت گمرک epl.irica.gov.ir می بایست، ابتدا با همراه داشتن کارت ملی، به بخش IT نزدیک ترین گمرک، مراجعه نموده و با ثبت درخواست خود، کدهای مورد نیاز از جمله نام کاربری، رمز عبور و شناسه کد شناسایی را دریافت نمایید. در مرحله بعد از نحوه دریافت مجوز واردات و صادرات، وارد سامانه شده و برای دریافت مجوز و ادامه فرایند، اقدامات لازم را انجام دهید.
مراحل دریافت کارت بازرگانی
برای طی مراحل دریافت کارت بازرگانی می بایست، ابتدا، وارد سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند، به آدرس اینترنتی cscs.chambertrust.ir شده و روی گزینه ثبت درخواست صدور کارت عضویت، کلیک نمایید.
در این مرحله از نحوه دریافت مجوز واردات و صادرات می بایست، شماره ملی، شماره همراه، کد پستی و نام شعبه را وارد نموده و روی گزینه ثبت، کلیک کنید. پس از این مرحله، کد تایید به شماره همراه شما، پیامک خواهد شد که می بایست، در قسمت مشخص شده، وارد نمایید. پس از این مرحله، وارد کارتابل شخصی خود شده و کلمه عبور نیز به شماره همراهتان، پیامک خواهد شد تا دفعات بعدی، با رمز عبور دریافتی، وارد کارتابل الکترونیکی خود شوید.
در این گام از نحوه دریافت مجوز واردات و صادرات می بایست، روی گزینه صدور یکپارچه کارت عضویت حقیقی، ویژه اتاق تهران، کلیک کنید.
پس از وارد کردن مشخصات متقاضی و بارگذاری مدارک لازم، شامل عکس پرسنلی رنگی ، نوبت به مشخصات تماس و نشانی، فرم های گواهی، مشخصات ثبتی مطابق با برگه اظهارنامه ثبت در دفاتر بازرگانی، انتخاب حداقل یک و حداکثر سه رشته فعالیت برای واردات، مشخصات کسب و کار، پيوست مدارک، از جمله تصویر کارت ملی و گواهی عدم سوء پیشینه کیفری، اسناد مالی، وارد نمودن فیش های پرداختی و تاييد نهايی می رسد.
اخذ مجوز از سامانه صادرات و واردات
برای این امر می بایست، به آدرس اینترنتی coc.isiri.gov.ir، مراجعه نموده و بر اساس نوع کالا، یکی از موارد کارشناسان استاندارد، شرکت های بازرسی یا کاربران آزمایشگاه را انتخاب نموده، نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کرده و روی کلمه ورود، کلیک نمایید.
اشخاص حقیقی و حقوقی برای فعالیت در زمینه واردات و صادرات، باید نسبت به دریافت کارت بازرگانی اقدام نمایند. از موارد مصرف کارت هوشمند بازرگانی می توان به پرداخت گمرک، ثبت انواع سفارش کالا و ترخیص کردن از گمرک، وارد نمودن کالاهای مختلف از مناطق آزاد کشور و… اشاره کرد.
مدارک لازم برای دریافت مجوز واردات و صادرات
در قسمت فوق انواع مجوزهای لازم برای واردات و صادرات کالا، شامل کارت بازرگانی، گواهی استاندارد و مجوز گمرک و نحوه دریافت آنها صحبت نمودیم. از آنجا که دریافت این مجوزها، مستلزم ارائه مدارک مرتبط و لازم می باشد. در این بخش به بررسی مدارک لازم، خواهیم پرداخت.
مدارک لازم، جهت فعالسازی ثبت نام و حساب کاربری شرکت های تجاری (حقوقی) به شرح زیر می باشد:
مدارک شرکت شامل آگهی تاسیس، آگهی تغییرات و اساسنامه شرکت
برگه کد اقتصادی
گواهی عدم سوء پیشینه
اصل و کپی کارت بازرگانی
حضور مدیرعامل و صاحبان امضا، به همراه اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه
مدارک لازم، جهت ثبت نام و فعالسازی حساب کاربری اشخاص حقیقی در سامانه گمرک، به شرح زیر می باشد:
گواهی سوء پیشینه
اصل و کپی کارت بازرگانی
حضور شخص متقاضی، به همراه اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه
مدارک لازم برای دریافت کارت بازرگانی، به شرح زیر می باشد:
کارت پایان خدمت و مدرک تحصیلی مدیر عامل یا رئیس هیات مدیره شرکت
دارا بودن سابقه مشخص و روشنی در فعالیت اقتصادی
ارائه پروانه کسب و سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی، مبتنی بر برخورداری از محل اقامت و کار
ارائه مدارک و شواهد دال بر عدم ورشکستگی
داشتن حداقل سرمایه 200 میلیون تومانی در حساب جاری، معتبر نزد بانک
دور اظهاری واردات
یکی از دغدغه افرادی که در زمینه واردات کالا فعالیت می کنند، این است که مراحل ترخیص کالاهای وارداتی را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. با توجه به اینکه در چند سال اخیر تلاش به الکترونیکی کردن بسیاری از تشریفات گمرکی شده است، تنظیم دوراظهاری واردات اولین و یکی از مهمترین مراحلی است که باید به درستی در سامانه جامع تجارت صورت بگیرد تا بتوانید سایر مراحل ترخیص کالا را دنبال کنید؛ بنابرای لازم است اطلاعات دقیق و کاملی از مسائلی همچون تنظیم دوراظهاری واردات، دوراظهاری گمرکی و تنظیم اظهارنامه گمرکی داشته باشید.
پیشنهاد می گردد قبل از هر گونه اقدام با متخصصین شرکت ستاره کانیار مه گستران در این خصوص و سایر امور مرتبط جهت راهنمایی بیشتر در ارتباط باشید ما از ابتدا تا انتها در کنار شما خواهیم بود تا راه را برای شما هموار کرده و بهترین معاملات پر سود خود را بدون هیچگونه مشکلی تجربه کنید.
اظهارنامه واردات یک سند رسمی است که در آن جزئیات کالاهای وارداتی، برای انجام تشریفات گمرکی مشخص میشود. با استفاده از سامانه هوشمند جامع گمرکی میتوان از دوراظهاری واردات استفاده کرده و عملیات واردات کالا را انجام داد. سند SAD با استفاده از دور اظهاری گمرکی و انجام عملیات و سپس تکمیل اظهارنامه، صادر میشود. (در حال حاضر اظهارنامههایی که در گمرکات مورداستفاده قرار میگیرند، اظهارنامه SAD (سند واحد اداری) نام دارند که در سیستم خودپرداز اطلاعات گمرکی به کار گرفته میشوند.
مراحل ترخیص کالاهای وارداتی و تنظیم دوراظهاری واردات
همانطور که میدانید برای رسیدن به مرحله آخر ترخیص کالا از گمرک بایستی مراحلی را طی کنید. طی کردن این مراحل برای افرادی که دانش آن را دارند خیلی هم سخت نخواهد بود. اگر بخواهیم به طور مختصر ترخیص کالا از گمرک را در یک عبارت شرح دهیم، می توان اینگونه گفت که ترخیص کالا یعنی فراهم کردن و ارائه مدارک مورد نیاز به گمرک برای آسان تر شدن واردات کالا از طرف صاحب کالا و اجرای تمامی مراحل ترخیص کالا که شامل 8 مرحله اصلی ذیل می باشد:
- ثبت اظهارنامه از طریق EPL
سامانه EPL مخفف شده Electronic Packing List است و با نام سامانه جامع گمرکی شناخته میشود. EPL سامانه هوشمندی است که با آخرین فناوری های روز طراحی شده است تا در عین اینکه عملکرد ساده ای داشته باشد، کارایی بسیار بالایی در فرایند تجارت ایفا کند. این سامانه، اولین بار در سال ۱۳۹۲ به صورت تستی در یکی از گمرک ها مورد استفاده قرار گرفت و پس از موفقیت در تست، در گمرک های دیگر هم فعال شد. در حال حاضر در تمام گمرک ها، این سامانه فعال سازی شده است. با دسترسی به سامانه EPL، افرادی که تاکنون کار ترخیص کالا انجام ندادهاند، به راحتی میتوانند مراحل ترخیص کالا را ببیند و کالای خود را از هر گمرکی در کشور ترخیص کنند.
مراحل ترخیص کالا بعد از ورود کالا به هر کدام از گمرکات کشور، آغاز می شود. اولین قدم برای این کار، تنظیم اظهارنامه گمرکی واردات و ثبت اطلاعات کالا در سیستم گمرکی کشور است. تنظیم اظهارنامه گمرکی از طریق سامانه اینترنتی EPL می باشد که تقریبا تمامی گمرکات به آن وصل هستند. برای اینکه بتوانید تنظیم دوراظهاری واردات را انجام دهید، نیاز به ثبت برخی اطلاعات شخصی دارید و پس از آن شمارهای را تحت عنوان شماره شبا دریافت خواهید کرد.
راهنمای دور اظهاری واردات کالا در سایت EPL
بهمنظور ترخیص کالا در بستر وب، سامانه EPL (پنجره واحد تجارت فرامرزی) ایجاد شده و هدف از آن، تسریع فرایند ترخیص کالا و امورات گمرکی است. مراحلی برای تنظیم دور اظهاری واردات کالا وجود دارد
- ورود به سامانه جامع گمرکیEPL
برای ورود به این سامانه ابتدا وارد نشانی اینترنتی این سامانه به آدرس epl.irica.ir شده و نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کنید. برای دریافت رمز عبور، بایستی بهصورت حضوری به گمرک مراجعه کرده و برای استفاده از سامانه کد فعالسازی خود را تحویل بگیرید.
در اشخاص حقوقی بهعنوان شناسه ملی، کد ملی مدیرعامل استفاده میشود و برای اشخاص حقیقی، نام کاربری همان کد ملی شخص است. اشخاص حقوقی مثل شرکتها، نام کاربری و رمز عبور دیگری هم دریافت میکنند. پس از ورود به سامانه EPL، میتوان امورات گمرکی خود را انجام داد.
- دریافت اطلاعات از سامانه جامع تجارت
دریابعد از طی مراحل لازم و پس از دریافت شناسه اظهار در سامانه ثبت سفارش سامانه جامع تجارت به نشانی www.ntsw.ir، امکان ورود اطلاعات در سامانه گمرک الکترونیکی آغاز میشود. ابتدا در بخش شماره پیگیری ثبت سفارش، شناسه اظهار را نوشته و وارد مرحله بعدی میشویم.
- پرینت برگه پیش اظهاری
بهمنظور ارائه شکل کلی از اظهارنامه، این پرینت در اختیار کاربر قرار داده میشود. با پرینت گرفتن از این صفحه، کاربران میتوانند اطلاعات اولیه را روی کاغذ ثبت کرده و در زمان مناسب اقدام به وارد کردن اطلاعات در سامانه کنند. پرینت از اطلاعات ثبت شده هنگام تنظیم دوراظهاری، سایر مراحل ترخیص کالا را آسانتر میکند.
- تکمیل اطلاعات اظهار
اطلاعات مربوط به هر کالا بهصورت اختصاصی در این مرحله وارد میشود.
- اضافه کردن مدارک
گزینه اضافه کردن سند در سامانه، جهت اضافه کردن مدارک جدید است.
– قوانین و توافقنامه
در صورت موافقت با متن نوشته شده در قسمت قوانین، گزینه پذیرش را انتخاب کرده و وارد مرحله نهایی میشویم.
- تائید نهایی
اسناد آپلود شده، در این بخش به نمایش در آمده و اطلاعات اظهاری برای ثبت و دریافت شماره سریال سامانه هوشمند، آماده میشوند.
- دریافت کوتاژ
دومین مرحله، احراز هویت کالا و اظهار کالا است. وظیفه انجام این کار با بخش احراز هویت گمرک است. سندهای دریافت شده از صاحب کالا و یا نماینده اش در بخش احراز هویت گمرک بررسی می شود. در صورت تایید اسناد، کوتاژ درج می شود. هر اظهارنامه ای دارای یک شماره کوتاژ مخصوص است و بعد از صدور آن، اظهارنامه تایید خواهد شد.
- تعیین مسیر گمرکی
پس از تنظیم دوراظهاری واردات و دریافت شماره کوتاژ، گمرک بعد از بررسی اطلاعات وارد شده مسیری را جهت عبور کالا انتخاب میکند. گمرک به دلیل کمبود نیروی انسانی و صرفه جویی در هزینه، سه مسیر متفاوت را برای بررسی کالاها تعیین می کند که هر کدام از این مسیرهای سبز، زرد و قرمز گمرکی فرایندهای متفاوتی برای بررسی کالاها دارند.
- کنترل و ارزیابی
کنترل و ارزیابی کالا به دو صورت انجام می شود. اولین حالت این است که بسته ها توسط ارزیاب گمرک بررسی می شود و با اسناد مطابقت داده می شود. دومین حالت، بررسی اسناد توسط رئیس سرویس گمرک است. به این صورت که ارزش اظهاری، سوابق گمرکی و… در قسمت ارزیابی گمرک بررسی می شود.
- اخذ مجوزهای لازم
در این مرحله، مجوزهایی مثل استاندارد، بهداشت، قرنطینه، مجوز تجهیزات مخابراتی و رادیویی، تجهیزات پزشکی، جهاد، وزارت راه، مالیات و … ارائه می شوند.
- بررسی تعرفه و تطبیق کالا توسط کارشناس
کارشناس سرویس در این مرحله تمامی اسناد و الزامات ورود را بررسی می کند. رئیس سرویس امضاها و روند نهایی پرونده را بررسی می کند و در انتهاء تایید نهایی نیز توسط خود او انجام می شود.
- پرداخت صندوق و صادر شدن سند ترخیص کالا
در این مرحله صاحب کالا و یا نماینده آن، مبلغ اعلام شده از گمرک را به حساب گمرک واریز می کند. بعد از ارائه فیش پرداختی، پروانه سبز گمرکی برای ایشان صادر خواهد شد.
- خروج کالا از گمرک
بعد از کنترل پروانه سبز گمرکی، بیجک باربری صادر می شود. صدور بیجک باربری نشان می دهد که کالا به صاحب آن و یا نماینده آن تحویل داده شده است و بارگیری می تواند انجام شود.
اهمیت تنظیم اظهارنامه گمرکی
اظهارنامه گمرکی سندی است که تمام اطلاعات مربوط به بستهها و کالاهای وارد شده یا خارج شده از کشور در آن ثبت
می شود. بعد از تنظیم اظهارنامه گمرکی و ارائه آن، اگر مغایرتی میان اظهارنامه و لیست کالاها وجود نداشته باشد، مجوز لازم برای خروج کالا از گمرک صادر می شود. تنظیم اظهارنامه گمرکی اهمیت بسیاری دارد زیرا تا زمانی که اظهار نامه کالا ارائه نشود، ترخیص آن امکان پذیر نیست.
مهمترین مدارک ترخیص کالا
فرایند ترخیص کالا از گمرک یکی از فرایندهای بسیار مهم در امر تجارت بین المللی می باشد و صاحبان کالا باید مدارک گوناگونی را برای طی کردن این مرحله حساس از تجارت خود تهیه نمایند و در روند تهیه آن ها نهایت دقت را به کار گیرند؛ زیرا ارائه اطلاعات غلط در هنگام تنظیم دوراظهاری واردات و تهیه هر کدام از مدارک مورد نیاز باعث ایجاد مشکل در روند ترخیص کالا از گمرک خواهد شد. از جمله مدارک مورد نیاز در روند ترخیص کالا و تنظیم دوراظهاری واردات می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- کارت بازرگانی
- کد ثبت سفارش کالا
- بیمه نامه محموله تجاری
- بار نامه محموله تجاری
- قبض انبار
- گواهی ترخیصیه کالا
- برگ سبز گمرکی
- مجوزهای مورد نیاز با توجه به نوع کالا و کاربرد آن
- فاکتور و پیش فاکتور محموله تجاری
- گواهی مبداء
- پکینگ لیست یا فهرست عدل بندی
- گواهی نامه استاندارد
- گواهی بازرسی کالا
- و ….