صادرات کالا
شرکت ستاره کانیار مه گستران در زمینه های مهندسی فروش و شناسایی معتبرترین مصرف کنندگان نهایی و معرفی محصولات مورد نظر براساس آخرین اطلاعات و مشخصات کامل کالا مطابق استانداردهای بین المللی و ایجاد پل ارتباطی بین تولید/صادر کننده داخلی و مصرف کننده خارجی با فاکتور رسمی و یا عقد قرارداد دو یا سه جانبه معتبر که به بهترین نحو می تواند ضامن و حافظ منافع و کالای شما از مبداء تا مقصد باشد در کنارتان خواهد بود.
در این بخش سعی خواهیم کرد بطور مختصر با مراحل مختلف صادرات کالا آشنا شویم ، بدون داشتن آگاهی لازم در این زمینه نمی توان موفق شد و عدم آشنایی با اصول و قواعد باعث از بین رفتن سرمایه تجار می گردد. بدون داشتن آگاهی لازم در این زمینه، نمی توان در آن موفق شد و عدم آشنایی با اصول و قواعد باعث از بین رفتن سرمایه تجار می گردد.
از این رو پیشنهاد می گردد قبل از هر گونه اقدام با متخصصین شرکت ستاره کانیار مه گستران در این خصوص و سایر امور مرتبط جهت راهنمایی بیشتر در ارتباط باشید ما از ابتدا تا انتها در کنار شما خواهیم بود تا راه را برای شما هموار کرده و بهترین معاملات پر سود خود را بدون هیچگونه مشکلی تجربه کنید.
صادرات کالا
واژه صادرات کالا به معنای انتقال کالا از یک کشور به کشور دیگر است. صادرات کالا نیازمند طی کردن مراحل خاصی است تا شما را به یکی از بهترین صادرکنندگان در بازار تجاری جهانی تبدیل کند. صادرات کالا روش های مختلفی دارد. با توجه به قوانین جمهوری اسلامی ایران، صادرات به معنی خروج کالا از مرزهای گمرک است.
قبل از صادرات کسب اطلاعات در مورد مراحل صادرات بسیار حائز اهمیت است. صادرات کالا از کشور ایران به کشورهای دیگر دارای روش های مختلف است. انتخاب بهترین روش برای انتقال کالا از طریق صادرات، اهمیت بسیار زیادی در صرف هزینه، نحوه بازدهی و سود به دست آمده از طریق این نوع فعالیت تجاری دارد. بسیاری از فعالان اقتصادی برای افزایش میزان بازدهی و سود به دست آمده، نیاز به صادرات کالا دارند. صادرات باعث افزایش میزان ارزآوری به کشور می شود. برای این که بتوانید بهترین فعالیت تجاری را در وسع جهانی انجام دهید، سعی خواهیم کرد بهترین روش ها برای صادرات کالا، قوانین مربوط به صادرات، اقلام و کالاهای ممنوعه برای صادرات، روش های مختلف صادرات، عوارض آن و مراحل مختلف انجام این نوع فعالیت تجاری آشنا کنیم.
شناسایی بازار هدف
شناسايي بازار هدف يكي از سختترين بخشهاي صادرات است. شايد لازم باشد در اين قسمت وقت، پول و انرژي بگذاريد تا به نتايج بهتري برسيد. بسياري از صادركنندگان مدت زيادي را روي بررسي يك بازار وقت ميگذارند. قبل از اينكه تصميم بگيريد صادرات انجام دهيد بايد استراتژي خود را تعيين كنيد. صادرات داراي مراحل مختلفی است .
يك فعاليت صادراتي از مرحله خريد، توليد، بسته بندي و آمادهسازي شروع ميشود و پس از طي امور گمركي داخل كشور و كشور مقصد به دست خريدار خارجي ميرسد، از طرف دیگر باید به انتقال پول نیز توجه کنید. با توجه به تحریمهای بانکی، حتما باید مکانیزم مناسبی برای انتقال وجه در نظر بگیرید.
توجه داشته باشید که اگر ميخواهيد در كار صادرات موفق باشيد بهتر است دست به صادرات كالايي بزنيد كه در آن مهارت بيشتري داريد و همیشه در امر صادرات پیشنهاد می شود که به بازاري وارد شويد كه آن را ميشناسيد. در نظر داشته باشید قبل از صادرات کالا باید بدانیم فروش کالا به مردمانی در آنسوی مرزها با فرهنگ متفاوت و آداب منحصر به فرد، مهارت خاص خود را می طلبد. باید پیش از صادرات کالا، اقتصاد آن کشور را سنجید، در خصوص فرهنگشان تحقیق کرد، قوانین و روابط سیاسی دو کشور را موشکافی کرد، رفتار خریداران را بررسی نمود، سبک زندگی مردمانشان را مورد مطالعه قرار داد، علایقشان و نیازشان را برآورد کرد و باید به تجارت الکترونیک و بازاریابی تسلط داشته باشید تا محصول شما بتواند در میان کالا های موجود خودنمایی کند. یادتان باشد ضعف تبلیغاتی و عدم شناخت بازار منجر به شکست خواهد شد. به عنوان مثال این که چه کالایی صادر کنیم، گروه مخاطبانمان چه کسانی باشند، حتی چطور تبلیغ کنیم و با چه قیمتی عرضه کنم همه درخروجی نهایی تأثیرگذار است. نوآوری و خلاقیت تنها فاکتوری است که نگاه مشتریان را به شما جلب خواهد کرد و توجه به این عوامل سهمتان را در بازار افزایش خواهد داد.
روش های صادرات
صادرات ایران روشهای مختلفی دارد و انتخاب روش بر روی نحوه انتقال کالا تأثیر میگذارد. صادرات برای تمام کسب وکارها و فعالان اقتصادی اهمیت دارد. این کار نه تنها به نفع فرد صادر کننده است، بلکه باعث ارزآوری به کشور نیز میشود. اولین کار برای ورود به دنیای صادرات آشنایی با روشهای مختلف صادرات است. در ادامه با دو روش مهم صادرات کالا آشنا میشویم.
- روش مستقیم صادرات کالا
اصلیترین روش برای صادرات کالا به بازارهای جهانی روش مستقیم است. فرد تولید کننده کالاها و محصولات مورد نظر را به صورت مستقیم از طریق گمرک صادر میکند. این روش بدون استفاده از واسطهها انجام میگیرد. صادرات کالا به روش مستقیم ملزم به اجرای مراحل قانونی مختلفی است. شما باید در کشورهای دیگر بازار مناسب و مشتری مورد نظر را پیدا کنید. سپس با طی مراحل قانونی و انتخاب روشهای بانکی برای دریافت پول برای صادرات اقدام نمایید. دریافت کارت بازرگانی و طی مراحل قانونی صادرات در گمرک نیز به طور مستقیم بر عهده شما میباشد.
- روش غیر مستقیم صادرات کالا
دیگر صادرات کالا روش غیر مستقیم است که شرکتها، سازمانها یا افراد و بازرگانان با تجربه وظیفه صادرات کالای شما را برعهده خواهد گرفت و شما بخشی از سود حاصل از صادرات را در اختیار این افراد قرار میدهید و آنها صفر تا صد مراحل صادرات را برای شما انجام خواهند داد. معمولا این روش توسط شرکتها و بخشهایی که کالای کمتری برای صادرات دارند انتخاب میشود، زیرا صادرات حجم پایین کالا سود زیادی به همراه نداشته و فرد بدون واسطه هزینههای زیادی را برای صادرات متحمل میشود.
با توجه به موارد گفته شده افراد و شرکتهای میتوانند با در نظر گرفتن حجم کالای صادراتی برای انتخاب روش مناسب و صادرات کالا تصمیم بگیرند.
اقلام ممنوع برای صادرات
بر اساس قوانین تصویب شده در کشور ایران صادرات برخی از کالاهای تولیدی کشور ممنوع میباشد. ممنوعیت این کالاها به منظور حمایت از تولید کننده و مصرف کننده صورت گرفته است. سازمان ذیربط لیستی از اقلام ممنوع برای صادرات در ایران را منتشر کرده که بر اساس قوانین صادرات ، صادرات آنها ممنوع اعلام شده است. برخی از کالاهایی که در گذشته صادرات آنها از کشور ممنوع بوده به لیست کالاهای دارای عوارض صادراتی اضافه شدهاند. از این رو این کالاها میتوانند به تعداد محدود صادر شده اما در قبال صادرات عوارض مشخصی باید بپردازند. این کار به دلیل آسان شدن مراحل صادرات و واردات کالاها صورت گرفته است. بر اساس قوانین صادرات ، عوارض صادرات کالاها برای تنظیم بازار صادرات کالا مورد استفاده قرار میگیرد.
روشهای معمول برای یافتن مشتریان مناسب
- شناخت بازارهای خارجی و راههای نفوذ به آن که دستیابی به این شناخت از طریق مذاکره با خریداران، استفاده از اطلاعات و آمارهای رسمی، شرکت در نمایشگاه هاي بین المللی، تماس با رایزنان بازرگانی در سفارتخانه ها و اتاق هاي بازرگانی و همچنین استعلام از موسسات بین المللی و مراکزي که در این مورد خدمات ارائه می دهند امکانپذیر است.
- جمع آوری اطلاعات پایه در مورد بازار، که می توان به مقررات واردات و نرخ ارز اشاره کرد.
- تعیین محدوده محصول یا خدمات است و در اینجا فرایند بسیار دقیق تر می شود. ممکن است به این فکر باشید که محصول یا خدمات شما متفاوت است و در این صورت است که تحقیق بسیار ارزشمند خواهد بود و شما می توانید محصول یا خدمات خود را به خریداران خارجی معرفی کرده و واکنش آنها را ارزیابی کنید.
- بازاریابی و شناسایی از طریق حضور در هیات های تجاری یکی از اهرم هاي مناسب توسعه صادرات و روابط اقتصادي با کشورهاي هدف (در سالهاي اخیر) و اعزام هیأت هاي تجاري اقتصادي و بازاریابی به کشورهاي مذکور بوده است.
- استفاده از اینترنت و ثبت نام در برخی سایتهایی که به معرفی خریداران و فروشندگان جهانی می پردازند، با انبوهی از خریداران و فروشندگان جهانی از طریق شبکه اینترنت می توانید ارتباط برقرار کنید.
- استفاده از تجارت الکترونیکی برای معرفی کالا و خدمات و توسعه بازارهای صادراتی در حال حاضر از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
- راه اندازی وب سایت و اطلاعات و مشخصات کالا و خدمات، ویژگی های تخصصی و رقابیت شرکت و کالا و خدمات صادراتی، تصاویر از کالای صادراتی و نمونه کارها، اطلاعات مرتبط با چگونگی ارسال و بسته بندی و حداقل و حداکثر میزان سفارش، اطلاعات تماس همچون آدرس وب سایت و تلفن تماس و ایمیل و …یکی از اصلی ترین استراتژی ها در مراحل صادرات کالا است. در حال حاضر کمتر کسی است که از جستجوی اینترنتی برای یافتن تامین کنندگان مناسب، ارزیابی امکانات آنها و مذاکره با آنها استفاده نکند.
- نمایشگاه هاي بین المللی نیز یکی از بهترین منابع بازاریابی جهت برقراري ارتباط با شرکاي خارجی می باشد.
قیمت گذاری کالاهای صادراتی
قیمت گذاری صادرات کالا با قیمت گذاری داخلی متفاوت هستند، وضعیت بازار خارجی، هزینه های متفاوت مراحل صادرات، استراتژیهای مختلف قیمت گذاری و ارزهای مختلف، بر هزینه ای که برای خدمات یا محصول خود از مشتریان دریافت می کنید تاثیر دارند. قیمت گذاری برای هر بازار نیاز شناخت هزینه های متغیر، تقاضا و میزان رقابت در بازار هدف است. بسیاری از کسانی که در خارج از کشور با آنها دیدار می کنید، قصد دارند از قیمت شما مطلع شوند، بنابراین ضروری است قبل از رفتن به بازار خارجی، قیمت های خود را تعیین کنید.
- هزینه های ثابت مراحل صادرات
- تحقیقات در بازارهای بین المللی
- سفر به بازارهای خارجی
- ارتباطات بین المللی
- بررسی تحقیقات ( از جمله ترجمه تحقیقات )
- تغییر در محصول یا خدمات
- بسته بندی و برچسب زنی محصولات
- بیمه مسئولیت محصول یا سایر بیمه ها
- سازگاری با استانداردهای خارجی
- بررسی اعتبار
- هزینه های تامین اعتبار
- هزینه های ترویجی
- هزینه های متغییر مراحل صادرات
- ارسال محصول به مقصد
- هزینه واسطه و تسویه حساب با مشتریان
- انتقال زمینی از بندر به انبار یا محل مشتری
- هزینه های انبارداری
- کمیسیون نماینده
قیمت گذاری یکی از مشکل ترین چالشهای صادرکنندگان است حتی اگر تجربه نیز داشته باشید.
خدمات پس از فروش و گارانتی
راه اندازی دفتر خدمات پس از فروش و ارائه گارانتی توسط شما می تواند بسیار پرهزینه و دشوار باشد. در مواردی که حجم صادرات شما در کشور مقصد زیاد است و یا اینکه عامل توزیع کنندگی و ارائه دهنده خدمات پس از فروش مناسبی در کشور مقصد وجود ندارد که در آن کشور سرمایه گذاری نمایید شاید استفاده از این روش مناسب باشد.یا شما به دنیال یک شریک مناسب در کشور مقصد باشید تا هم در فروش کالا و هم ارائه خدمات پس از فروش و ارائه گارانتی به شما کمک نماید. برای این منظور می بایست با دقت قرارداد خود را تنظیم نمایید تا در آینده دچار مشکل نشوید و در آینده باعث ایجاد خسارتهای بسیاری نشود. از این رو می بایست برنامه ریزی دقیقی داشته باشید.
برخی از حوزه هایی که ممکن است بنا به نوع کالای شرکت در خصوص آنها تصمیم گیری نمایید در زیر اشاره شده است.
- سرویسهای مختلف (نصب، مشاوره و …)
- خدمات فنی : این گزینه برای صادرکنندگان بسیار پرهزینه و زمانبر خواهد بود. این گزینه شامل تامین تجهیزات ارائه خدمات یا ایجاد دفتر ارائه خدمات در کشور مقصد صادراتی است.
- وارانتی ها و گارانتی ها
- بازگشت کالا : این گزینه نیز بسیار پر هزینه است. خریداران نیاز خواهند داشت تا در رابطه با این موضوع تعیین تکلیف گردد. حال برای صادرکننده ارائه این امکان و گزینه بسیار پر هزینه خواهد بود. رویه بازگرداندن کالا به کشور یا ایجاد امکان تعمیر آن در کشور مقصد و سایر موارد بسیار تعیین کننده است و باعث میشود حتی سود شما تحت تاثیر قرار گیرد.
در بازارهای بین المللی خدمات، تعمیر یا جایگزینی کالا و قطعات بسیار مشکل و هزینهزا است.
صدور پروفرما یا همان Proforma Invoice
پس از قیمت گذاری، بازاریابی و پیدا کردن خریداران و تصمیمات در خصوص خدمات پس از فروش، نوبت به پیش فاکتور یا پروفرماست که یکی از مهمترین اسناد در صادرات می باشد . پیش فاکتور اولین و مهمترین سندی است که در پروسه فروش خارجی توسط فروشنده صادر میشود. زیرا پروفرما مبنای تکمیل چند فرم از جمله ثبت سفارش، گشایش اعتبار اسنادی و همچنین تنظیم قرارداد فروش است.
در پرفرما باید شرائط ذیل مندرج و تصریح شده باشد:
- شماره و تاریخ صدور پرفرما و تاریخ اعتبار آن
- نام و آدرس کامل فروشنده
- نام و آدرس کامل خریدار
- موضوع و مشخصات کامل کالا با شرح کیفی ، کمی ، تعداد ، مقدار،ابعاد، وزن خالص، ناخالص و همچنین ذکر شماره تعرفه گمرکی
- مبلغ پرفرما با ذکر نوع ارز به تفکیک قیمت واحد ،هزینه بسته بندی و هزینه حمل
- نحوه تفکیک وظایف و مسئولیت ها بین خریدار و فروشنده بر اساس قوانین اینکوترمز
- مبدا و مقصد نهایی کالا به شرح بنادر یا محل بارگیری و تخلیه
- وسیله حمل کالا
- نحوه پرداخت وجه کالا
- کشور سازنده کالا
قرارداد صادراتی
پس از ارائه پروفورما قرارداد صادراتی امضا میشود. (پیشنهاد میشود حتما قرارداد داشته باشید) اما توجه کنید که قراردادهای صادراتی دارای استاندارد و اصول مربوط به خود هستند، بنابراین هنگام امضای قرارداد حتما با افراد متخصص در این زمینه مشورت کنید.
روش دریافت پول و تضامین لازم
برای دریافت وجه می بایست میزان ریسک خود را در نظر بگیرید و براساس آن روش پرداخت مناسب را انتخاب کنید
- شرایط پرداخت (Terms of Payment) عبارتند از:
- پیش پرداخت (Cash in advance) که براساس آن خریدار بخشی از مبلغ پرداختی یا تمام آن را پیش از ارسال پرداخت می نماید.
- وصول اسنادی (Letter of Credit or Draft) در بردارنده ارسال کالا یا خدمات از سوی شما است، اما به صورتی که کنترل آنها در دست شما باقی می نماند، تا زمانی که مبلغ پرداختی و تعهد قانونی مبنی بر پرداخت در آینده را از خریدار خارجی خود دریافت نمائید.
- حساب باز یا اعتبار باز (Open Account) که با تحویل کالا یا خدمات همراه با فاکتوری که درخواست پرداخت در یک تاریخ مشخص پس از تحویل در آن درج شده است، شرایط اعتباری خاصی را در اختیار خریدار شما قرار می دهد.
قاعدتا روش پیش پرداخت کم ریسک ترین روش در حوزه صادرات برای صادر کننده بوده و روش حساب باز نیز پر ریسک ترین روش برای صادر کنندگان است. معمولا روش حساب باز برای تجاری استفاده می شود که شناخت کافی با یکدیگر داشته و تعاملات استراتژیکی با یکدیگر دارند.
بستهبندی
در هر کشوری استانداردهای بستهبندی متفاوت است. همچنین نوع بستهبندی با توجه به کالای مورد نظر شما تعیین میشود. پس از بستهبندی ممکن است برای صادرات به مجوز برخی نهادها همچون مجوز بهداشت، استاندارد، وزارت جهاد كشاورزي نیاز داشته باشید.
تعرفه های صادرات در گمرک
- اطلاعات از آخرین قوانین و مقررات درخصوص کالای صادراتی بسیار اهمیت دارد این قوانین شامل دو گروه هستند قوانین و مقررات کشور صادر کننده و قوانین و مقررات کشور وارد کننده
- همانگونه که در کشور ما واردات برخی از اقلام کالایی دارای محدودیت و ممنوعیت است ممکن است واردات کالا شما در کشور مقصد نیز دارای محدودیت هایی باشد . آگاهی از سایر محدودیتهای قانونی برای کالای شما همچون مجوز و گاهی اجازه واردات، انواع گواهی نامه های دیگر مورد نیاز، نرخ تعرفه و عوارض قانونی در کل فرآیند و قوانین ضد دامپینگ نیز دارای اهمیت است.
- بسته به کشوری که شما به آن صادر می کنید ممکن است تعرفه واردات کالای شما کاسته شده یا کاملاً صفر شود . با حذف تعرفه های برای کالا شما، هزینه صادرات کمتر شده و کالای شما در بازار می تواند راحت تر رقابت نماید .
- کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی (WTO) تحت موافقتنامه موانع فنی تجارت، موافقتنامه TBT ملزم به گزارش تمام مقررات فنی پیشنهادی هستند که می توانند بر تجارت با سایر کشورهای عضو تاثیر بگذارند.
- صادارت کشاورزی مستلزم تعدادی اسناد و مدارک منحصر به فرد از کشور صادر کننده و کشور مقصد است .
- علامت گذاری و صدور گواهینامه CE در مورد کالاهای تولیدی در اتحادیه اروپا مور نیاز است .
- علامت گذاری و صدور گواهینامه CCC در بسیاری از کالاهای تولیدی در چین مورد نیاز است.
- سازمان بین المللی استانداردسازی که به طور گسترده به عنوان ISO شناخته می شود ، یک سازمان بین المللی استاندارد است متشکل از نمایندگان سازمان های استانداردسازی ملی در کشورهای مختلف است.
- بسیاری از کشورها قوانین بسته بندی و بازیافتی دارند که بر صادر کنندگان تاثیر می گذارد.
- اگر کد طبقه کالای خود یا همان HS را نمی دانید می توانید به مشاوران ترخیص گمرکی و مشاوران صادرات و واردات مراجعه نمائید و یا متصدی حمل و نقل شما قادر به کمک برای یافتن عوارض و مالیات های قابل اجرا در بازارهای خارج از کشور
می باشد. - تعرفه گمرکی ممکن است براساس ارزش کالا دریافت شود که در این صورت به آن تعرفه ارزشی گفته می شود.
- تعرفه گمرکی در مواقعی براساس مقدار آن کالا (وزن یا تعداد) وضع می شود که به آن تعرفه ثابت گفته می شود.
- تعرفه گمرکی در مواردی براساس ترکیبی از دو روش تعرفه ارزشی و تعرفه ثابت دریافت می شود که تعرفه مرکب گفته میشود.
ترخیص کالای صادراتی
در ترخیص کالای صادرات در گمرک ایران بسته به نوع کالای شما، به اسناد تجاری نیاز می باشد که در بخش ترخیص کالا بصورت کامل موارد عنوان شده است .
حمل و نقل بین المللی
برای صادرات کالا، حمل و نقل موثر و رقابتی محصولات شما به بازارهای خارجی بسیار مهم است هر چند استفاده از یک متصدی حمل و نقل خوب بسیار موثر است اما لازم است که مبانی شرایط ترابری، قیمت گذاری و مستندسازی را نیز به خوبی بشناسید که در بخش حمل و نقل بین المللی بصورت کامل توضیح داده شده است .
تشریفات قانونی صادرات کالا در یک نگاه
- کسب مجوز صدور از ارگانها و سازمانهای ذیربط :
پس از بازاریابی صادر کننده باید مجوز صدور کالا را از ارگان هایی مانند وزارت صنعت ، معدن و تجارت ، کشاورزی، بهداشت ، سازمان ملی استاندارد و یا نهادهای دیگر کسب نماید.
- اظهار کالا به گمرک:
در این مرحله کالا به گمرک حمل می شود و اظهارنامه خروجی یا صادراتی تنظیم و به گمرک ارائه می گردد. پس از ارزیابی کالا و پلمپ کردن بسته ها جواز خروجی (پروانه صادراتی) اخذ می گردد.
- عقد قرارداد حمل و بیمه :
صادر کننده با یکی از شرکتهای معتبر جمل و نقل بین المللی قراراد حمل امضاء می کند و همچنین کالا را تا رسیدن به مقصد بیمه می کند.
- دریافت گواهی بازرسی کالا:
این گواهی که معمولا مورد درخواست خریدار است توسط موسساتی که مورد توافق طرفین قرار گرفته است صادر می شود.
- صدور فاکتور و اخذ گواهی مبدا:
صادر کننده در این مرحله باید فاکتور فروش کالای خود را صادر و به تائید اتاق بازرگانی محل برساند و اتاق بازرگانی در ازای ارائه تصویر پروانه گمرکی، تصویر بارنامه حمل و تصویر فاکتور فروش گواهی مبداء کالا را صادر خواهد نمود.
- ارسال کالا :
صادر کننده جواز خروجی را به شرکت حمل و نقل تحویل میدهد و شرکت مزبور براساس آن بارنامه حمل صادر و کالا را از گمرک بارگیری و به مقصد حمل می کند .